DUYGUSAL ZEKA KAZANDIRIR, BİR ŞARTLA...

Kaynak: Pixabay.com 

Duygusal zekanın hem özel yaşamda hem de iş dünyasında başarının en önemli faktörü olduğunu gösteren çok sayıda araştırma var. Yakın zamanda Amerika’da yapılan ve bir milyon insanı kapsayan bir araştırmada, yüksek duygusal zekaya sahip insanların ortalama yılda 29.000 Dolar daha fazla kazandığı görülmüş. Araştırmaya göre iş yaşamındaki başarının %58’i duygusal zekâ ile açıklanabilmektedir. Malum, duygusal zekâ geliştirilebilir ve bunun için zaman ve enerji harcamaya değer. Nitekim, söz konusu araştırmaya göre, duygusal zekâ seviyesindeki bir puanlık artış maaşınıza yılda 1.300 Dolar ekliyor.

Pekiyi, başarı için duygusal zekanın geliştirilmesi tek başına yeterli mi?

Evet ama bir şartla: Bunun öğrenilmiş bir teknikten uzak, samimi, içten ve sahici olması gerekir. Bir başka deyişle karakteriniz haline gelmelidir, zira karakter kaderdir.

Neden mi?

İnsanlar sadece tavırlarınıza bakmazlar, bunların gerisindeki niyeti de görmek isterler. Zira her şeyden önce güvenmek isterler ve bunun için de davranışlarınızın gerisinde içten gelen bir niyet mi, yoksa öğrenilmiş tekniklere dayalı manipülatif bir saik mi olduğunu anlamak isterler. Ancak samimi liderler insanları gerçekten motive etmede daha etkilidir, çünkü onlar sadece sözleriyle değil, eylemleriyle de güven ve hayranlık uyandırırlar. 

Öyleyse, bu sahici insanlara biraz daha yakından bakalım. Onları bu derece etkili kılan özellikleri nedir?

1. Her şeyden önce oldukları gibi görünürler. Beğenilme kaygıları yoktur, zira doğru ve ahlaki olanı yapmaya odaklanmışlardır. Çevrelerine güven verirler ve bu yüzden de gerektiğinde zor kararları almakta zorlanmazlar.

2. Önyargıdan uzak dururlar. Sahici insanlar açık fikirlidirler. Onlara kolay ulaşabilir ve kolayca iletişim kurabilirsiniz. Bu başlı başına bir güven kaynağıdır, zira insanlar sabit fikirli ve dinlemeye istekli olmayan biriyle konuşmak bile istemez. Açık fikirli olmak iş dünyasında çok önemlidir, yeni fikirleri yeşertir.

3. Kendi tarzlarını oluştururlar. Çünkü kim olduklarını iyi bilecek kadar olgun ve ilkelidirler. Başkaları ne der diye düşünmeden doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparlar.

4. Cömerttirler. Bilgi ve kaynakları hep kendine saklayan insanlar sahici olamadığı gibi güven de kazanamazlar. Bildiklerini paylaştıkça toplam değerin artacağını ve sonuçta herkesin gelişeceğini bilirler.

5. Makam-mevki, zenginlik-fakirlik gözetmeden herkese saygılı davranırlar. Tevazu sahibidirler, insandaki olgun karakterin bunlara bağlı olmadığını bilirler.

6. Maddi şeylerden çok manevi hazlarla motive olurlar. Sanılanın aksine maddi kazançlara da önem verirler. Ancak bu onlar için amaç değil, daha iyi bir yaşam, daha bir dünya ve kendi potansiyelini gerçekleştirme için bir araçtır. Onların mutluluğu içeriden ve hayatı zengin kılan deneyimlerden (aile, dostluk, amaç duygusu, kendini gerçekleştirme ve insanlığa katkı) gelir.

7. Güvenilir olmak en bariz özellikleridir. Sözlerinde dururlar. Konuştuklarında sözlerinin arkasında başka imalar olmaz.

8. Kendinden emindirler. Bu yüzden eleştiriler karşısında da soğukkanlıdırlar, kişisel almadan önce akıl süzgecinden geçirirler. Olumsuz ve yapıcı geri bildirimleri objektif olarak değerlendirebilir, neyin işe yaradığını kabul edebilir, uygulamaya koyabilir ve olumsuz duygular geliştirmeden kendilerini gerçeğe uydururlar.

9. Gerçekten dinlerler ve bunun önemini bilirler. Sözgelimi onlarla konuşurken, sohbet ortasında cep telefonlarına baktıklarını göremezsiniz.

10. Egolarıyla değil empatiyle hareket ederler. Kendilerini iyi hissetmek için başkalarının hayranlığına ihtiyaç duymazlar. 

11. Dürüsttürler. Sözleriyle eylemleri arasında çelişki göremezsiniz.

12. Bütün bunların sonucunda, övünmezler, övülmeye de ihtiyaç duymazlar.

"Ama böyle bir karakter çok nadir ve gerçek olamayacak kadar mükemmeliyetçi!" diye mi düşündünüz? 

Elbette bu bir süreç ve bu yolda her emek büyük bir yatırım. Sahici insanlar adım adım bir heykeltıraş titizliğiyle kendi değerlerini, bir başka deyişle kendi karakterlerini inşa ederler ve neticede kim olduklarını bilirler

Sevgiyle kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar